Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΟΥ

Η Βάσω Σειρηνίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει επίσης ως συμβασιούχος λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως βοηθός στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Πεδίο ειδίκευσής της είναι η ελληνική  κοινωνία και οικονομία κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη, τις ποικίλες, διανοητικές και πολιτισμικές εκφάνσεις του κινήματος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, καθώς και με την περιβαλλοντική ιστορία του πρώιμου νεότερου ελληνικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιστορία της ελληνικής Επανάστασης, με έμφαση στη σχέση κοινωνίας και θεσμών. 

Είναι μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της Ιστορίας και για χρόνια έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της European Society of Environmental History. Έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας και ως επιστημονική υπεύθυνη σε εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Ήταν επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι μαρτυρίες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχείων (1822-1827)» (ΕΛΙΔΕΚ, Α Προκήρυξη Δράσης: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση), ενώ επί του παρόντος είναι επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Βιογραφώντας το κράτος: Ψηφιακή προσωπογραφία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης (19ος αι.)» (ΕΛΙΔΕΚ «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας», Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0).

Έχει εκδώσει δύο μονογραφίες (ενώ μια τρίτη είναι υπό έκδοση), έχει επιμεληθεί τέσσερις συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Ενδεικτικά της έργα: Έλληνες στη Βιέννη, 18ος – μέσα 19ου αι. (2011)× Το εργαστήριο του λογίουΑναγνώσεις, λόγια παραγωγή και επικοινωνία την εποχή του διαφωτισμού μέσα από την ιστορία της βιβλιοθήκης του Δημητρίου Ν. Δάρβαρη (2013)× «Notes from the Edges. Environmental History Writing in a Mediterranean ‘Periphery’», Environmental History 6 (2017), σ. 207-221× «The Vigilant Eye of the Revolution: Public Security and Police Formation in Revolutionary Greece», στο: P. M. Kitromilides (επιμ.), The Greek Revolution in the Age of Revolutions (1776-1848). Reappraisals and Comparisons, New York: Routledge, 2021, σ. 173-187× Όψεις της καθημερινότητας στην επαναστατημένη Ελλάδα: αγορά, διαβίωση, διαμαρτυρία (2022)× Μικρές ιστορίες της Επανάστασης. Θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι μαρτυρίες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχείων (2023).