Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΙΑΝΤΣΗ-ΜΕΛΕΤΙΑΔΗ

Η Νικολέττα Γιαντσή αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. από όπου πήρε και το διδακτορικό της τίτλο σε συνεργασία με την École des hautes études en sciences sociales, (EHESS), όπου συνέχισε να συνεργάζεται ως επισκέπτρια-συνεργάτις των σεμιναρίων των André Guillou και Ελένης Αντωνιάδη-Μπιμπίκου. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην πραγματοποίηση των σεμιναρίων της Settimana Spoleto, του Centro Italiano di Studi sull´alto Medioevo με υποτροφία του ίδιου ιδρύματος. Δίδαξε για πέντε χρόνια στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας καθώς και στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Sorbonne IV και Paris X Ouest-Nanterre La Défense και συμμετείχε στην πραγματοποίηση του ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού σεμιναρίου (Master II) της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ερευνητικά στις Βρυξέλλες [(αρχεία του Centre Public d´Aide Sociale (CPAS), Archives Génerales du Royaume et Archives de l´État dans les Provinces (Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën), τη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, το Université Libre de Bruxelles (ULB)], το Παρίσι, το Cambridge και την Οξφόρδη. 

Μονογραφίες

(Διδακτορική διατριβή: "Εμπορευματική δραστηριότητα της Δύσης στην Ανατολή κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα", Θεσσαλονίκη 1993).

•  Γυναικεία περιθωριακά κινήματα στην Ευρώπη του Ύστερου Μεσαίωνα: Το κίνημα των Beguines, Θεσσαλονίκη 2001.

•  Ο φτωχός ανάμεσα στην Εκκλησία και την πόλη: Η αστική φιλανθρωπία στη Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα», Αθήνα 2011.

•  Ο φαντασιακός εχθρός: Οι λεπροί του Ύστερου Μεσαίωνα και τα νοσηλευτικά τους Ιδρύματα. Κανόνες και ρυθμίσεις της καθημερινής ζωής στα γαλλικά λεπροκομεία (12ος -14ος αι.), Αθήνα 2020.

•  Ιστορία του αστικού φαινομένου: η ανάδυση των πόλεων της Φλάνδρας κατά τον Μεσαίωνα, Αθήνα 2022.

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: α) η οικονομία και το εμπόριο από τον πρώιμο Μεσαίωνα μέχρι και τους τελευταίους αιώνες του (4ος -16ος αι.), β) η συγκρότηση και η παρουσία του θεωρούμενου ως «περιθωριακού τμήματος» των αστικών πληθυσμών (γυναίκες, φτωχοί, ανήμποροι), γ) το αστικό φαινόμενο σε συνάρτηση με τη σχέση που αναπτύσσουν οι μεσαιωνικές πόλεις τόσο με τη γειτονική τους ύπαιθρο, όσο και με φαινόμενα που αφορούν τη διοικητική και δικαιική τους ανάπτυξη και δ) Οι ιστοριογραφικές τάσεις στη μελέτη της οικονομίας και του αστικού φαινομένου.